På denna sida kan du läsa om mina egna tankar. Hunden är en underbar livskamrat. Sköter Du din vän på rätt sätt och har dom rätta förutsättningarna för att ha en rottweiler blir Du, med största sannolikhet, som jag, fast besluten för: ALLTID ROTTWEILER!

I många böcker och ur en hel del munnar talas det om rasen som en svår, tuff hund som inte är lämplig som första gångs hund. Det sistnämnda behöver man inte alls ta till sig tycker jag. Det viktigaste anser jag är att man är beredd och införstådd med att det är en ras som kräver mycket stimulans. Promenader räcker med största sannolikhet inte.

En rottweiler mår som bäst och fungerar bäst i hemmet och socialt om den även får arbeta mentalt. Lägg spår, träna lydnad och, eller sök. Om du inte är hemma på bruksgrenarna så behöver du lära dig och vara öppen för nya saker så din hund får den träning den behöver.

Aztor mår absolut bäst när han fem dagar i veckan får göra något där han använder huvudet. Dessa dagar får han även springa lös och verkligen bli trött rent fysiskt. Dom två resterande dagarna av veckan sprider jag ut och tar dessa till vilodagar. Då är det koppelpromenader som gäller. Dagar att återhämta sig på.
Vi får inte glömma bort att rasen är en storvuxen hund. Det blir stora påfrestningar på leder och skelett. Även en frisk hund utan ledproblematik mår bra av vilodagar. Vid all tung fysisk aktivitet ser jag ALLTID till att han är uppvärmd med ca 20-30 minuters koppelpromenad. Likaså får han varva ner i ca 15-20 minuter. Även då i koppel.

Massage och stretching får han flera gånger i veckan. Tror att om man tänker i dessa banor med även en frisk hund så förebygger man och gör allt man kan för att undvika skador.

En stor grundsten för att lyckas som rottweiler ägare är att från första början hålla på med hanteringsövningar. Låt den lilla som snart blir väldigt stor se det fullt naturligt att du kan hantera honom/henne i alla situationer utan problem. Öva på detta flera gånger i veckan och låt aldrig hunden gå ur en sådan övning som vinnare. En viktigt bit är att kunna klippa klorna utan bråk och problem. För att få lämpliga övningar och råd rekomendar jag att gå till en duktig instruktör. Hon/han kan se just era förutsättningar. Det är bättre att få hjälp innan man får stora bekymmer.

En viktigt sak att komma ihåg är att det kostar mycket pengar att ha hund. Har man sedan otur och sin vän blir sjuk på något sätt är det av stor vikt att ha en bra försäkring. Jag har agria som försäkringsbolag. Det viktigaste är att Du inte snålar när du tecknar försäkringen.

Välj kennel med största omsorg. Många kennlar är väldigt duktiga, andra inte fullt så duktiga och vissa borde kanske inte hålla på med detta alls. Se dig omkring, fråga andra rottweilerägare, instruktörer osv. Låt valet av kennel ta tid!
Det viktigaste är att se till att just den kennel du väljer har kunskaper och erfarenheter som främjar rasen, din hund och dig. En kennel ska glädjas åt din framgångar med framförallt finnas som ett stöd när det är motgångar. 

Hoppas du kan ta nytta av något jag skrivit.

Anna