Vi går bakåt i tiden, ca 100 e Kr.
Romarna erövrade områden där dom drog fram. När dom skulle ta sig över Alperna var det svårt att ta sig fram och enda sättet att få med sig föda var att ta med sig djur på vägen. Man slaktade efter hand och fick på det sättet mindre att bära på.

Hunden som vi idag kallar molosserhunden fanns med på färden. Dessa hundar hade romarna fått från grekerna som i sin tur tagit dom från perserna som krigsbyte. Molosserhundarna hade väldig stark vaktinstinkt. Det var precis vad romarna behövde för att skydda sig från vilda djur.  Då det var svårt att ta sig fram gick färden väldigt långsamt. Under resans gång hann hundarna sätta spår efter sig längs vägen.                                                                                                                        

En del parade sig med tikar som fanns i områdena och andra gavs bort i byteshandel.

Om vi går fram till ca 260 e Kr. då romarna hade fått styrt och ställa ett tag och byggt allt efter sin egen smak tog germanerna tillbaka vissa områden från det romerska riket. Många hus förstördes och det romerska riket krympte i storlek på andra sidan Alperna.

Kvar blev en central plats vid floden Neckar. Vid 700 e Kr byggdes där en kristen kyrka och när man började förbereda för byggnaden hittade man rester av byggnader som romarna hade byggt. Hela området var fullt med röda stenar och man började kalla platsen för Rot-weil som betyder röd sten.

När platsen växte och tillslut blev en stad döpte men den till Rottweil.

Rottweil var en central punkt för handel med bla boskapsdjur. Slaktarna som jobbade där tog sig ut till befolkningen runt omkring och drev själva kreaturen till sina slakterier i Rottweil. Man behövde olika typer av hundar för dessa färder med kreaturen. Vissa vallade, andra fungerade som dragdjur.

Dom hundarna som ingav mest respekt och var tuffast fick bära slaktarnas penningpung. Dom såg det som ett säkert sätt att förvara sina pengar och skydda sig mot eventuella rån efter vägen och det fungerade bra. När rånarna låg och lurade på boskapsdrivarna och deras djur insåg man många gånger att det inte var någon ide att slå till för det fanns hundar från rottweil med.

Här är några årtal som tar oss till den "moderna" Rottweilern.

1882 - I tyskland ordnades den första rottweiler utställningen.

1907 - Bildades den första specialklubben.

1910 - Polisen i tyskland bestämmer sig för att rottweilern ska bli polishund.

1916- Den första svenska rottweilerkullen föddes.

1940 - 58 rottweilerkennlar fanns i Sverige.

1940- Händer den första olyckan med en rottweiler i Sverige. Två vanvårdade hundar rymmer och biter ihjäl en 5-årig flicka.

1964 - I Österike grundades en militärskola för hundar. Där fanns nästan bara rottweiler.

1989 - Svanskupering blev förbjudet i Sverige.